dimarts, 22 de maig de 2012

Marta Mata i l'Associació de Mestres Rosa Sensat


 
Marta Mata Garriga (1926-2006)Marta Mata, fundadora de l'Associació de Mestres RosaSensat, pretenia recuperar l'escola de la República d'abans del franquisme, una escola amb uns principis pedagògics i socials concrets, com ara la coeducació, laïcisme i l'activisme.  
Durant els anys 60, concretament el 1965, amb un equip de mestres de diverses escoles i amb el suport d'alguns pares d'alumnes d’aquestes escoles es va crear l'Escola de mestres Rosa Sensat com a conseqüència de la desconeixença d'aquesta metodologia per part dels joves educadors.
Es pretenia recuperar allò que s’havia perdut, és a dir, l’escola pública catalana, amb la seva llengua, la seva cultura i la seva tradició pedagògica. 
Posteriorment el juliol de 1966 es va posar en marxa la primera Escola d’Estiu de Rosa Sensat, que pretenia seguir també el model d'escola d'estiu de la Mancomunitat, d’un mes de durada. Aquests anys s'estableixen relacions amb mestres renovadors de tot Catalunya, de les Illes, del País Valencià i del País Basc. La formació dels mestres com a base per fer realitat l’escola pública, l’escola de tots i per a tots, l’escola democràtica, l’escola activa, és el seu gran objectiu.

Per aprofundir en aquesta recerca, hem vistat l'escola "El Bosc de la Pabordia" de Girona. Aquest centre es basa en idees d'aquesta metodologia pel que fa a l'aprenentatge de la lectoescriptura.  

Enllaços d'interès:


Esther Pujol Fors
Marina Roca Porxas
Cristina Rovira Cumeras

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada