dimarts, 22 de maig del 2012

Paulo Freire


Paulo Freire (Brasil, 1921-1997) fou un dels pedagogs més significatius del segle XX. Va promoure una pedagogia d’alliberament pel seu poble, el qual, a mitjans del segle XX, vivia en una situació de semiesclavitud. La gran majoria de la població era analfabeta, la qual cosa feia que se sentis avergonyida i inferior respecte les persones lletrades. És en aquest context on Paulo Freire, mitjançant la seva educació de l’esperança, promou l’alfabetització com a única via d’alliberació i de despertar la crítica i la consciència social. 

Actualment Freire continua vigent a causa dels canvis socials que s’estan produint en els darrers anys. Hi segueixen havent classes oprimides i classes opressores; avui en dia no entenem l’analfabetisme en termes absoluts però sí en termes funcionals (digitals, polítics, econòmics, etc.).

Un exemple el trobem a l’escola Els encants de Barcelona, que rebutja l’ensenyament tradicional i aposta per la participació activa del alumnes, els quals esdevenen responsables del seu propi aprenentatge.

La directora de l'escola, Agnès Barba,  explica tambécom es treballa la lectoescriptura al segon cicle d'educació infantil.

La cultura no es atributo exclusivo de la burguesía. Los llamados "ignorantes" son hombres y mujeres cultos a los que se les ha negado el derecho de expresarse y por ello son sometidos a vivir en una "cultura del silencio". Paulo Freire.


Laia Ribas
Judit Soler
Natàlia Serra
Coral Pardo

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada