dijous, 17 de maig del 2012


PEDAGOGIA WALDORF

      Origen
La pedagogia Waldorf va néixer poc després de la I Guerra Mundial (s.XX). L’autor és el filòsof i educador austríac Rudolf Steiner (1861-1925), el qual va crear l’Escola Independent Waldorf l’any 1919, destinada als infants dels treballadors de la fàbrica de cigarrets Waldorf Astoria (Alemanya).
Ben aviat es van obrir altres escoles a Alemanya i es van anar estenent per Europa i tota la resta de món. A Espanya, actualment, hi ha 30 escoles Waldorf.

Com són les escoles Waldorf?
Són escoles privades administrades independentment, però compten amb associacions que els donen recursos, materials, conferències i suport pedagògic.
L’estructura interna de l’escola no és jeràrquica, és a dir, no hi ha director i tots els mestres són responsables de l’organització de cada grup-classe.
La participació de les famílies és molt activa i l’escola els dóna un paper molt protagonista.
En aquestes escoles, a vegades, ajunten infants de diferents edats en un mateix grup. Per exemple: de 1 a 4 anys; de 3 a 6 anys.

Una de les idees principals de Steiner és que l’educació ha de dur-se a terme com un obrar artístic, en un ambient lliure i creador en les tres etapes educatives que defensa l'autor. 



Hem tingut la possibilitat de visitar una escola que utiiltza la metodologia Waldorf com a mètode d'aprenentatge educatiu. Aquesta s'anomena Vers el Sol i es troba al poble de Crespià. 


A continuació, adjuntem  un vídeo que fa refèrencia al procés de lectoescriptura propi de la pedagogia Waldorf: 


També adjuntem la presentació visual que hem realitzat per exposar la pedagogia Waldorf i l'escola Vers el Sol: 






 Per acabar, hem fet una comparació de la pedagogia Waldorf amb altres autors.

Per a més informació... 



Treball realitzat per: 
Laura Fernández, Ma Dolors Font, Carla Galan, Ariadna Irla i Eva Morillo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada